Kuru Üzümün Faydaları

Üzüm, kuru toprağın olduğu her yerde yetiştirilebilir.  Sıcağın yoğun olduğu Ege Bölgesi, Batı Anadolu ve Güney Anadolu’da en iyi verimlilik alınır. Cinsine göre farklılık gösteren üzümler soğuk bölgelerde de farklı türleriyle karşımıza çıkar. Fazla su barındırdığı için kısa sürede bozulan bir üründür. Yılın her günü tüketmeye uygun olarak kurutularak farklı alanlarda kullanıma uygun hale getirilir. Son derece sağlıklı bir kuruyemiş diyebiliriz.

Su, zeytinyağı ve üzüm kurutma sodası kullanılarak kurutma işlemleri yapılır. Hazırlanan karışıma batırılan yaş üzümler bez üzerinde güneşli bölgeye yerleştirilir. Altta kalan bölgelerinin de güneşten faydalanabilmesi için günde en az bir kere ters çevrilir. Ortalama 4 – 5 gün sonunda kuru üzüm elde edilmiş olur ve hava almayacak bir poşete konarak güneş görmeyen yerde muhafaza edilir.

Şaşırtıcı Faydalarıyla Kuru Üzüm

Enerji açısından oldukça zengin olan kuru üzüm diyet lifi ve protein bakımından da geri kalmamaktadır. İçerisinde B1 vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitaminini bulundurmaktadır. Mineral deposu olan kuru üzüm kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, sodyum ve çinko bakımından da zengindir. Zengin besin değerlerine sahip kuru üzüm tüketilmesi keyifli yiyecekler arasında yer alır. Gün içerisinde ani açlıkları ve şeker düşmelerini toparlayıcı etkisi sayesinde her zaman çantamızda bir miktar bulundurmamız gerekir.

cerezciyiz biz sarı kuru üzüm

Sarı Kuru Üzüm Beyne, kemiklere ve vücudun daha birçok yerine faydası olan, aynı zamanda kolesterol düzeyini ayarlamaya yardımcıdır.

cerezciyiz biz siyah kuru üzüm

Siyah Kuru üzüm Kilis karası siyah çekirdekli kuru üzüm günde bir avuç kadar tüketilmelidir. Siyah kuru üzümden alacağınız faydayı en üst seviyede tutmak için çekirdeği ile birlikte tüketmeye özen göstermelisiniz.

Kuru Üzümün Yararları

Mineral ve özellikle demir bakımından oldukça zengin olan kuru üzüm, sindirim sorunu çekenlerin her zaman tüketmesi gereken besinler arasında yerini almıştır. Yüksek enerji miktarına sahip olduğu için de gün içerisinde tüketeceğiniz bir avuç kuru üzüm erken yorulmanızı engeller. Kuru üzümün diğer faydalarına bakacak olursak;
• Kuru üzüm, kuru kayısı gibi yüksek antioksidan maddesi olan “fenoller” içerir. Fenoller, hücrenin sahip olduğu oksijeni korur.
• 50 yaş üzerinde görünen “sarı nokta” hastalığına yakalanma riskini azaltır.
• Kuru üzüm boron mineraline sahiptir. Bu mineral vücuda alınan kalsiyumun daha kolay emilmesini sağlayarak kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
• Kalsiyum bakımından zengin olduğu için gelişim çağındaki çocukların da bol bol tüketmesi gereken besinler arasında yer alır.
• Magnezyum ve potasyum sayesinde vücudun asit dengesini korur. Bu sayede romatizma, gut, kalp hastalıkları ve böbrek taşına karşı koruma sağlar.
• Vücut besin lifine bağırsağın sağlıklı çalışması ve kabızlığın meydana gelmemesi için vücut ihtiyaç duyar. Hazır gıdalarda da bu oran çok düşük olduğu için günde en az bir avuç kuru üzüm yiyerek takviye yapılması gerekmektedir.
• Kurutulmuş meyveler arasında kuru üzüm en çok demir içeren besinlerden biridir. Bir avuç kuru üzüm günlük demir ihtiyacının %3’ünü karşılar. Anemi tedavilerinde de ek besin olarak alınması gerekir.
• Kuru üzüm fazla şeker içerdiği ve yüksek kaloriye sahip olduğu için diyet yapan kişilere önerilmez. Fakat canınız tatlı istediğinde çikolata ve daha zararlı yiyeceklere yönelmenizdense az miktarda kuru üzüm en iyi tercihler arasında yer alıyor.
• Mineral ve vitamin bakımından oldukça güçlü olan kuru üzüm gün içerisinde ihtiyaç duyduğunuz enerji miktarını da sağlar. Kan şekerini hızlı yükseltmediği için de uzun süreli tokluk hissi verir.

En Lezzetli Kuru Üzüm Çeşitleri Cerezciyiz.biz’de