A Vitamini İçeren Kuruyemişler
A vitamini tek bir vitamin olmayıp geniş bir grubun adı olarak karşımıza çıkmaktadır. Grup içerisinde bulunan maddelerin insan sağlığına faydaları birbirinden farklıdır. Bitkisel ve hayvansal ürünlerden bulunan A vitamini farklı maddelerden oluştuğu için her besin ayrı ayrı tüketilmelidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve kemik gelişimine faydalı olan A vitamini;
- Hayvansal gıdalarda: Koyun eti, hindi eti, sığır eti, karides, yumurta, somon ve ton balığı, peynir, yoğurt ve ciğerde bulunur.
- Bitkisel gıdalarda: Nane, maydanoz, marul, patates, brokoli, kayısı, havuç, bezelye, ıspanak, bal kabağı ve domateste bulunur.
A Vitamini barındıran kuruyemişler de vardır.
A Vitamini Faydaları
Antioksidan açısından oldukça etkili olan A vitamini yağda geç çözündüğü için her gün tüketmeye ihtiyaç duyulan vitaminler arasında yer almamaktadır. Her vitamin gibi vücudumuzun ihtiyaç duyduğu A vitamini;
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
- D vitaminin etkisini arttırır.
- Kemik gelişimine faydalıdır.
- Hücresel fonksiyonları düzenler.
- Diş ve diş etinin daha sağlıklı olmasını sağlar.
- Tavuk karası riskini azaltır ve gözlerin görmesini güçlendirir.
- Saç ve saç derisini güçlendirir.
- Karaciğer ve mideyi korur. Üriner sistemin doğru çalışmasına yardımcı olur.
- Olası enfeksiyonlara karşı vücudun dirençli olmasını sağlar.
A Vitamini Yetersizliğinin Belirtileri
- Tavuk karası olma riski artar.
- Gözlerde kuruma oluşur ve bozulmalar başlar.
- Korneada iltihap meydana gelir.
- Çocuklarda gelişim döneminde yavaşlama görülür.
- Ciltte kurumalar başlar.
- Saçlarda dökülme artar.
- Solunum ve idrar yollarında enfeksiyonlar oluşur.
A vitamini eksikliği yaşamamak için sağlıksız atıştırmalıkları bırakarak sağlıklı besinlere yönelmelisiniz. Çantanızda ve evinizde bulunduracağınız kuru kayısı ve kurutulmuş bal kabağı ile bitkisel gıdalardan ihtiyacınız olan A vitaminini alabilirsiniz.
Kuru Kayısı Faydaları
- Kuru kayısı içerdiği selüloz sayesinde kabızlık sorunlarının önüne geçer. Müsil özelliği sayesinde vücuttaki zararlı maddelerin atılmasında etkilidir.
- Özellikle ağır yemekler yemeden önce tüketilen kuru kayısı yemeğin hazmını kolaylaştırır.
- Demir, anemi ile savaşmakta oldukça etkin rol oynar. Kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı kalmasını sağlayarak vücudu dengeler.
- A vitamini ile hücrelerin sağlıklı kalmasını sağlar. Gözde oluşacak katarakt ve kalıcı göz hasarlarına karşı savaşır. Özellikle katarakt oluşumunu büyük oranda engeller.
- Deri hastalıklarından korur. Egzama, uyuz ve güneş yanıklarına karşı etkilidir. Cildin pürüzsüz ve yumuşak olmasını sağlar.
- Gebelik döneminde tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Vajinal enfeksiyonların oluşmasını yüksek oranda engeller. Spazm ve kanamalara karşı ağrı kesici özellik gösterir.
- Solunum güçlüğü çekenler için doğru bir atıştırmalıktır. Astım, bronşit ve tüberküloz tedavilerinde yardımcıdır.
- Potasyum sayesinde kalp sağlığını korur. Kalp ritmini düzenleyerek kalp kaslarının daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
- Ayrıca potasyum vücudun tuz dengesini düzenler. Bu sayede kan basıncını düşürür.
- K vitamini ile kan pıhtılaşmasına yardımcı olur.
- Metabolizmayı güçlendirir ve vücut asit seviyesini dengeler.
Özbeyoğlu kalitesi ile sunduğumuz kuru kayısı çeşitlerini hemen inceleyin.
Kurutulmuş Bal Kabağı
- A vitaminine, karotenoid ve zeaksantin maddelerine sahip olduğu için göz hastalıklarına karşı korur ve gözün daha sağlıklı olmasını sağlar.
- C vitamini ile mikroplara karşı savaşır. Kırmızı kan hücre üretiminin fazlalaşmasını sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
- C vitamini kalojen üretimini destekler. Bu sayede yaşlanma etkilerini yavaşlatır.
- Kalsiyum, bakır, fosfor, demir ve magnezyum sayesinde kemiklerin daha güçlü olmasında rol oynar. Kemik gelişimini destekleyerek dokularda meydana gelecek hasarları iyileştirir.
- Lif bakımından zengin olduğu için bağırsak ve kalp sağlığını korur. Bağırsakta oluşacak hastalıkların önüne geçer, dengeyi sağlar.
- Potasyum sayesinde kan basıncını düzenler. Damarları rahatlatır ve bu sayede kalp sağlığını da korumaya yardımcı olur.
- İçerdiği karoten maddeleri antioksidan özellik gösterir. Bu sayede bağışıklık sistemi güçlenir, kış aylarında hastalığa yakalanma riskini düşürür ve vücudunun savunma mekanizmasında zayıflama gerçekleşmez.
ÖNEMLİ NOT: Verilen bilgiler hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Bu ürünler ilaç değildir. Her türlü hastalık ve tedavi gerektiren sorunlarınız için doktorunuza danışınız.