Kuruyemişli Akdeniz Tatlıları
Kuruyemiş Kullanarak Yapabileceğiniz 3 Akdeniz Tatlısı
Türkiye konumu itibariyle iklim ve kültür açısından pek çok farklılığa sahip coğrafi bölgelere sahiptir. Her coğrafi bölge yaşadığı iklimden, komşularının kültürlerinden yoğun bir şekilde etkilenmiştir. En çok etkilenen alanlarından biri de mutfak kültürü ve yemekler olmuştur.
İklim bölgede yetişen meyve ve sebzelerin, hatta bütün gıda ürünlerinin çeşidi kadar kalitesini de etkiler. Aynı zamanda yemeklerin ağırlığı, kullanılan teknikler de direkt olarak iklimden etkilenen unsurlardır. Aynı şekilde çevredeki komşu ülkelerin farklı kültürleri, kimi zaman büyük göçler sayesinde farklı malzemelere ve tariflere ulaşılır. Bunlar ülkemizin kendi tarifleriyle yıllar boyunca harmanlanarak başka hiçbir yerlerde görülmeyen enfes tariflerin oluşmasına sebep olur.
Bu nedenle de Türkiye’nin bir bölgesinde yenen yemeğin başka bölgedekilerden tamamen farklı olması hatta hiç duyulmuş olmaması çok normaldir.
Akdeniz mutfağı Türkiye’nin dünya çapında en ünlü olmuş mutfaklarından biridir. Akdeniz tipi beslenme pek çok beslenme uzmanı tarafından dünyanın en sağlıklı diyeti olarak nitelendiriliyor. Taze meyve ve sebzelerin, zeytinyağının ve hafifliğin öne çıktığı bu tariflerin arasında birbirinden nefis tatlılar da yer alıyor. Akdeniz Böglesi’nin ünlü tatlıları tatlı sevmeyenleri bile baştan çıkarabilecek lezzette.
Akdeniz Bölgesi’ne özel tatlılarda özellikle farkedilen şeylerin arasında kuruyemiş ve kuru meyvelerin kullanım sıklığı oluyor. Besleyici değeri ve enerjisi yüksek aynı zamanda da çok sağlıklı olan kuruyemişlerin bolca kullanıldığı dört ayrı Akdeniz tatlısının tarifini bu yazıda sizlerle paylaşacağız.
Karakuş
Unlu ve şerbetli bir tatlı olan Karakuş baklava gibi bilinen şerbetli tatlıların aksine çok daha hafiftir. Yoğurtlu ve tumurtalı hamuru pişirirken kabardığı için çok fazla şerbete ihtiyaç duyulmaz. Ortaya yumuşak, hafif ve nefis bir tatlı çıkar. Üzerine süsleme için kullanılan Antep fıstığı ise yoğun tadıyla bu tarifi bambaşka boyutlara taşıyacaktır.
Malzemeler:
- 1 adet orta boy yumurta
- Yarım bardak yoğurt
- Yarım bardak ılık su
- Üç yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı sirke
- Bir tutam tuz
- Dört bardak un
- Üç bardak şeker
- Üç bardak su
- Limon suyu
Tarif
Soğumaya vakit bulması için tarife şerbeti hazırlayarak başlamalısınız. Üç bardak ve üç bardak suyu bir tencereye alıp altındaki ateşi açın. Şeker eriyene kadar sürekli karıştırın. Kaynamaya başlayınca 20 dakika kadar bekleyin. Ateşi söndürdükten sonra limon suyunu ekleyerek tekrar karıştırın, üzerini kapatarak soğumaya bırakın.
Şerbet soğurken hamuru hazırkamaya başlayabilirsiniz. Yumurta ve zeytinyağını birlikte çırpın. Ardından yoğurt ve sirkeyi ekleyin. Hepsi homojen olarak karıştıktan sonra unu kabartma tozu ve tuz ile birlikte eleyerek ekleyin, topaklanma kalmayıncaya kadar karıştırın. Ortaya çıkacak yumuşak hamuru bir süre yoğurun.
Hamuru 6 parçaya ayırın. Bu parçalara yuvarlak bir şekil verdikten sonra 10 dakika kadar dinlendirin. Dinlenmiş hamur parçalarının altına ve üstüne nişasta serperek oklava yardımıyla olabildiğince ince bir şekilde açın. Toplamda altı adet yufka elde etmiş olacaksınız. Yufkaları aralarına dövülmüş ceviz serperek katlayın. Tek tek katladığınız yufkaların birkaç parmak kalınlığında olması gerekecektir. Yelpaze gibi katladığınız yufkaları kenarlarında sıkın.
Yağı bir tavaya alın ve altını açın. Kızgın yağda katlanmış cevizli hamurları altın rengi alıncaya kadar kızartın. Sıcak tatlıları kağıt havlu yayılmış bir tabağa alıp yağını süzün. Hâlâ sıcakken soğuk şerbetin içine atın, fazla beklemeden çıkarın ve soğumasını bekleyin. Soğuyunca servis edebilirsiniz.
Ballı Börek
Baklavaya orijinal ve hafif bir alternatif olan, Antep fıstığı ve bal gibi sadece lezzetli olmakla kalmayıp aynı zamanda da sağlık için çok faydalı olan gıdalar içeren ballı börek Akdeniz bölgesi dışında çok da bilinmiyor. Sıcak yaz akşamlarında misafirlerinize ya da ailenize serviis etmek için en ideal tatlılardan biri kesinlikle aşağıda tarifini vereceğimiz ballı börek.
Malzemeler
- 8 tane baklava yufkası
- 100 gram tereyağı
- Bir bardak şeker
- 200 gram kaymak
- Yarım su bardağı dövülmüş antep fıstığı
- Üzerine süslemek için çam balı
Tarif
İlk adım kaymağı bir kaşık yardımıyla küçük parçalara bölmek ve üzerine yağlı kağıt serilmiş bir tabağın üstüne bu parçaları yerleştirmek olmalı. Ardından tabağı dondurucuya yerleştirin ve donmasına bekleyin.
Tereyağını eritin. Bir kısmını bir fırça yardımıyla kullanacağınız tepsiye sürün. Baklava yufkalarının yarısını aralarında tereyağı sürüp şeker serperek tepsiye yayın. Tepsiden taşan yufkaların kenarlarını kesin yada içine alın fırını 180 derece ayarlayıp kızmasını bekledikten sonra 4 yufka koyulmuş tepsiyi 10 dakik boyunca pişirin.
Fırından çıkardığınız yufkaların ılınmasını bekleyin. Üzerine toz antep fıstığını serpin, şeker ve tereyağını ekleyin. Donmuş kaymak parçalarını eşit aralıklarla pişmiş yufkanın üzerine yerleştirin. Donmuş olması fırında kaymağın hemen erimesini engelleyecektir.
Kalan yufkaları yine aralara toz şeker ve tereyağ ekleyerek yerleştirin. Hâlâ kızgın olan fırında 10 dakika daha piştikten sonra çıkarın. Birkaç dakika bekledikten sonra böreği dilimlere ayırın. Üzerine hala ılıkken bal ve dövülmüş fıstık ekleyin, servis edin.
Turunç Tatlısı
Akdeniz Bölgesi özellikle aromatik kokulu turunçgilleriyle ünlüdür. Türkiye’nin başka hiçbir yerinde kolay bulamayacağınız bu meyve ile enfes tatlılar yapılıyor. Turunç tatlısı evine Akdeniz havası taşımak isteyenler için ideal bir tarif.
Malzemeler
- 10 adet turunç
- 2 bardak şeker
- 2 bardak su
- Limon suyu
- Dövülmüş ceviz
- Kabuksuz beyaz badem
Tarif
Öncelikle iyice yıkadığınız turunçların dış kabuklarını bir sebze soyucusu yardımıyla ince bir zar hâlinde soyun. Sonra soyulmuş turunçları dört dilime bölün. İçlerini çıkarın, iç kısmındaki beyaz kabuğu bir bıçak ya da yemek kaşığı yardımıyla kazıyın. Bu kısımın acı bir tadı vardır ve yeterince temizleyemezseniz tatlınızın tadı da güzel olmayabilir.
Turunçları bir iğne yardımıyla renksiz pamuklu bir ipe dizin ve suyun içine koyun. 2 gün boyunca günde 7-8 kere suyunu değiştirin. Suyunu değiştirirken suyun turuncu bir renk aldığını göreceksiniz. En sonunda beklediği suya renk vermeyecek bir duruma gelecektir, bu noktada turunçlar hazır demektir.
Turunçları bol suda 10 dakika boyunca kaynatın. Kaynatma suyunu dökerek yenileyin ve yine aynı süre boyunca kaynatın. 2 bardak su ve 2 bardak şekeri bir tencerede karıştırın. Altını açın ve kaynayana kadar pişirin. Kaynadıktan sonra ocağı söndürmeyin. Pişmiş turunç parçalarını bu şerbetin içine koyarak 1 saat daha kaynatın ve soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra da turunçları şerbetin içinde muhafaza etmeye devam edebilirsiniz.
Cevizleri dövün, kabuksuz bademleri ince ince doğrayın. Turunç tatlılarını kendi şerbetinden biraz ekleyerek dilerseniz kaymak ya da dondurma eşliğinde servis yapın.