6 Sağlıklı Kuruyemiş Çeşitleri

Çoğu zaman karnımız acıktığında aklımıza ilk olarak kuruyemiş gelir. Bu lezzetli yiyecekler tok kalmanıza yardımcı olur. Piyasada farklı kuruyemiş türleri bulunur. Bazıları ülkemize özgü türlerken bazıları ise farklı ülkelerde yetişir. En yaygın tüketilenler arasında badem, ceviz, Antep fıstığı, fındık ve kaju yer alır. Çoğu zaman kavrulmuş olarak tüketilen bu ürünler taze olarak da tüketilebilir. Düzenli olarak kuruyemiş yemek, cilt ve saç sağlığını desteklemeye yardımcı olur.

saglıklı kuruyemişler

Badem

Badem, en lezzetli atıştırmalıklar arasında sayılabilir. Badem ağacı Akdeniz iklimine özgü bir ağaçtır. Yaygın olarak Orta Doğu ülkeleri, İspanya, Yunanistan, Türkiye ve güney İtalya’da yetişir. Badem, acı badem ve tatlı badem olmak üzere iki türe sahiptir. Kabuklu şekilde ağaçta yetişen badem, toplandıktan sonra kabukları kırılarak tüketilir. Taze tüketmenin yanı sıra kavrularak da tüketilebilir. Bu lezzetli yiyecek aynı zamanda vejetaryen ve vegan beslenen kişiler tarafından tercih edilir. Bademden yapılan en popüler ürün ise badem sütü olarak karşımıza çıkar. Badem sütü hem mutfakta hem de cilt bakımında kullanılabilir. Bitkisel olan bu süt, özellikle laktoz intoleransı yaşayan kişiler tarafından tercih edilir.

Bademin Sağlık Faydaları

Bu lezzetli kuruyemiş mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir. Vücudunuz ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri bu bitkiden karşılayabilirsiniz. Zengin E vitamini içeriğinin yanı sıra magnezyum ve manganez açısından da zengindir. E vitamini, hücre yenilenmesine katkıda bulunur. Özellikle badem sütünde bulunan E vitamini, cildin kendisini yenileyerek daha genç görünmesini destekler. Günde bir porsiyon yani bir avuç badem tüketmek cilt ve aç sağlığını destekler. Aynı zamanda kilo kontrolüne de yardımcı olan badem diyetlerin vazgeçilmez ara öğünü olarak karşımıza çıkar. Diyetlere dahil edilmesinin en önemli nedeni, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olmasıdır. Böylelikle ani kan şekeri sıçramalarını engelleyerek kilo vermeye yardımcı olur.

Ceviz

Badem ağacının aksine ceviz ağacı farklı iklimlerde yetişebilir. Bu nedenle bu ağacı Çin’den Amerika’ya, İran’dan Türkiye’ye, Ukrayna’dan Meksika’ya kadar farklı iklimlerde yetiştirmek mümkün olur. Ceviz, sert bir kabuğa sahiptir. Kabuklu olarak satıldığı gibi kavrulmuş olarak da satılır. Cevizi tek başına tüketebileceğiniz gibi cevizli ekmek ya da cevizli kek şeklinde de tüketebilirsiniz.

Cevizin Sağlık Faydaları

Beyine benzeyen ceviz aslında beyin sağlığımızı korumamıza yardımcı olur. Düzenli olarak ceviz tüketmek hafızayı destekler. Böylelikle bunama ya da Alzheimer gibi hafıza sorunlarının önüne geçmek mümkün olur. Ayrıca düzenli tüketimde kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL seviyeleri aşağıya çekilebilir. Bunun yanı sıra yüksek antioksidan içeriği sayesinde bu kuruyemiş vücuttaki toksinlerle mücadele etmeye yardımcı olur. Antioksidan özelliği sayesinde yaşlanma etkileri azaltılır. Ayrıca zengin omega-3 içeriği sayesinde kalbi korumaya yardımcı olur. Omega-3 içeriği özellikle balık tüketmeyen kişiler için oldukça faydalıdır. Bunun yanı sıra içerdiği faydalı yağ asitleri tip 2 diyabete karşı mücadele etmeye yardımcı olur.

Antep Fıstığı

Siirt ve Gaziantep illerinde yetişen Antep fıstığı, Türkiye’de en çok tüketilen atıştırmalık arasında yer alır. Tek başına kuruyemiş olarak tüketilen bu fıstık aynı zamanda baklavanın da ana malzemesini oluşturur. Baklavanın yanı sıra Antep fıstığı diğer Türk tatlılarında da kullanılır. Fıstık ağacı, Orta Asya ve Orta Doğu bölgelerine özgü bir ağaçtır. Bu nedenle fıstık Orta Doğu mutfağında önemli yer tutar. Baklavanın yanı sıra fıstıklı kebap gibi yemeklerde de bu lezzetli yiyecek kullanılır. Diğer kuruyemiş türleri kavrulmamış olarak tüketilse de Antep fıstığı kavrulmadığı zaman acı bir tada sahiptir. Bu nedenle kavrulmadan tüketmek önerilmez.

Antep Fıstığının Sağlık Faydaları

Antep fıstığı tekli doymuş yap olarak oleik asit ve çoklu doymuş yap olan linoleik asit içeriğine sahiptir. Bu iki yağ asidi kalbi korumaya yardımcı olur. Ayrıca yağ asidi içeriğinden dolayı sağlıklı atıştırmalıklar arasında sayılabilir. Bunun yanı sıra Antep fıstığı antioksidan içeriği sayesinde vücuttaki toksinlere karşı savaşır. Toksin seviyesinin azaltılmasına yardımcı olan bu fıstık, yaşlanma sürecini yavaşlatmaya da yardımcı olur. Yüksek protein içeriği nedeniyle hayvansal ürün tüketmeyen kişiler için iyi bir kaynak olarak kabul edilir. Faydalı yağ asitleri, kolesterol seviyelerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. Ayrıca yağ içeriği sayesinde tokluk hissinin daha uzun süre korunmasına yardımcı olur. İdeal atıştırmalıklar arasında sayılan Antep fıstığı, birçok diyet programında ara öğün olarak verilir.

Yer Fıstığı

Yer fıstığı Amerika başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında en sık tercih edilen kahvaltılık olarak karşımıza çıkar. Fıstık ezmesi birçok kişi tarafından tüketilir. Ancak Türkiye’de fıstık ezmesinden ziyade kavrulmuş tuzlu fıstık tüketimi daha yaygındır. Yer fıstığının kabuklarında ayrılarak kavrulması sonucunda elde edilen kavrulmuş tuzlu fıstık harika bir atıştırmalık olarak karşımıza çıkar. Ancak bu atıştırmalığı tüketirken dikkatli olmak gerekir. Bazı kişilerin fıstık alerjisi olabilir. Alerji, ciddi boyutlara ulaşarak ölüme bile yol açabilir. Bu nedenle ilk defa fıstık tüketecek kişilerin dikkatli olması tavsiye edilir.

Yer Fıstığının Sağlık Faydaları

Yer fıstığı yüksek yağ içeriğine sahiptir. Birçok kişi bu nedenle fıstık tüketmenin kilo almaya neden olacağını düşünür. Aslında günde bir porsiyon yani bir avuç fıstık tüketmek kilo almaya değil vermeye yardımcı olur. Yüksek yağ içeriği tokluk hissini arttırır. Böylelikle diyet yapan kişiler daha geç acıkır ya da daha az tüketir. Ayrıca fıstıkta bulunan yüksek omega-3 içeriği kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra antioksidanlar sayesinde vücuttaki toksinleri azaltarak yaşlanmanın önüne geçer.

Fındık

Karadeniz bölgenin en değerli bitkileri arasında yer alan fındık, nemli toprak istediği için kısıtlı bir alanda yetişir. Türkiye fındık üretimi açısından dünyada önemli bir yere sahiptir. Dünyaca ünlü birçok marka, Türkiye’de yetişen fındıkları kullanarak farklı ürünler üretir. Fındık hem taze hem de kavrulmuş olarak tüketilebilir. Ayrıca fındık, çikolatalarda da yaygın olarak kullanılır. Bunun yanı sıra fındık ezmesi de sıklıkla tüketilen ürünler arasında yer alır. Sağlık faydalarından tam olarak yararlanmak için fındığı taze olarak tüketmek gerekir. Ayrıca fındık, güzellik sektöründe de yaygın olarak kullanılır. Fındık aromalı cilt ve saç bakım ürünleri birçok kadın tarafından tercih edilir.

Fındığın Sağlık Faydaları

Fındık mükemmel bir atıştırmalık olarak kabul edilir. Bu nedenle diyet yapan birçok kişiye ara öğün olarak fındık verilir. Günde bir porsiyon yani bir avuç kadar fındık tüketmek, kilo kaybına yardımcı olur. Ayrıca verilen kiloların korunmasında da faydalı olabilir. İçerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde vücudunuzu içeriden besler. Vücutta toplanan ödemi azaltarak hücre yenilenmesine yardımcı olur. Böylece daha pürüzsüz bir cilde kavuşurken aynı zamanda daha genç de hissedebilirsiniz. Zengin kalsiyum ve magnezyum içeriği sayesinde fındık vücut fonksiyonlarını destekler. Vitamin E ve B ise hücre yenilenmesi için gerekli vitaminler arasında yer alır. Ayrıca fındık, sindirimi düzenlemeye yardımcı olarak kilo verme sürecini destekleyebilir. Bunun yanında kas ve kemik sistemini de destekleyerek daha sağlıklı olmanıza yardımcı olur.

Kaju

Yağlı ve kremamsı dokusuyla kaju en çok sevilen kuruyemiş çeşitleri arasında yer alır. Bu bitki, Türkiye’de yetişmez. Ana vatanı Brezilya olan kaju, günümüzde birçok ülkede yaygın olarak tüketilir. Özellikle Hint ve Pakistan mutfağı bu kuruyemişi sıklıkla kullanılır. Tereyağı gibi bir tada sahip olan kaju, et ve tavuk yemeklerinde dengeleyici bir tat verir. Kaju genellikle kavrulmuş olarak tüketilir. Birçok durumda bu kuruyemiş paketlenmiş olarak satılır. Az tuzlu seçenekleri tercih ederek sağlık faydalarını arttırmak mümkün olur.

Kajunun Sağlık Faydaları

Yağlı yapısı sayesinde kaju tokluk hissinin daha uzun sürmesine yardımcı olur. Böylelikle kilo vermeye yardımcı olabilir. Ayrıca sağlıklı yağ asidi içeriği sayesinde kalp ve damar sağlığını korur. Yağ içeriği sayesinde kan kolesterol seviyesini desteklemeye de yardımcı olur. Kolesterol seviyesinin düzenlenmesi de dolaylı olarak kalp sağlığının korunmasını destekler. İçerdiği E vitamini sayesinde hücre yenilenmesini hızlandırır. E vitamini özellikle cilt yenilenmesi için gerekli bir vitamindir. Bunun yanı sıra çinko ve magnezyum minerallerini içermesi nedeniyle önemli bir besin olarak görülür. Çinko, saç dökülmesi gibi sorunların engellenmesine yardımcı olabilir.

Kuruyemişlerin sunduğu sağlık faydalarına baktığımızda bu harika yiyecekleri tüketmenin özellikle kilo vermeye yardımcı olduğunu görürüz. Kilo vermek isteyenler sadece bir kuruyemiş türünü tüketmek yerine her türden azar azar tüketmeye özen göstermeli. Genellikle günde bir avuç kuruyemiş tüketmek tavsiye edilir. Ayrıca bunları kuru meyve türleriyle birlikte tüketmek faydalarını arttırmaya yardımcı olur.