Kuruyemiş Bozulur mu?

Kuruyemiş severek oldukça fazla tüketilen besinler arasına yer almaktadır. Sahip olduğu besin değerleri ile vücutta eksik olan vitaminleri ve mineralleri tamamlayıcı özelliğe sahiptir. Birçok hastalığa iyi gelmekle beraber vücutta direnç sağlar ve enerji oranını yükseltir. Protein ve karbonhidrat açısından da zengin olan kuruyemişler tokluk hissi de kazandırdığı için çanta da her zaman bulundurulması gereken besinler arasında yer alır. Çoğunda yağ oranı fazla olduğu için kilo aldıracağına dair yanlış düşüncelere sahip olabilirsiniz. Doğal yağ olduğu için vücudun ihtiyacı olanı karşılamaktadır ve zarar vermez. Kilo vermek isteyenlerin de gönül rahatlığıyla tüketebileceği ve sağlıksız atıştırmalıkların yerine geçmesi gereken besinler arasında yer almaktadır.

Uzun zamanlar tüketebilmek için kurutma işleminin kullanıldığı bu ürünler doğru kurutma yöntemleri uygulandığı sürece uzun süreli dayanıklılığa sahip olmaktadır. Fakat yanlış saklama koşulları uygulanırsa bayatlamaya ve bozulmaya başlar. Bu durum da insan için zararlı olmaktadır. Nasıl hazırladığınız bir yemek ya da marketten aldığınız yiyeceklerin son tüketim tarihi geçtiğinde küflenme görünüyorsa ve zararlı mantar ve bakteriler oluşmaya başlıyorsa kuruyemişte de aynılarını görmek mümkün. Severek tükettiğimiz bu yiyeceklerin bozulmaması ve uzun süreli kullanılması için neler yapmalıyız?

 

Kuruyemiş Nasıl Muhafaza Edilir?

Kuruyemiş doğru saklandığı sürece uzun aylar boyunca taze kalabilen besinlerdir. Kapalı poşetlerde alınan kuruyemişlerin hava ile bağlantısı kesildiği için güvenerek satın alınabilir. Açtığınız zaman hava ile etkileşime girmeye başlar ve ne kadar çok etkileşimde bulunursa o kadar hızlı bozulma görülür. Çünkü kuruyemişler yüksek oranda yağ asidi içerirler. Yağ asidinden dolayı oksijen, nem ve sıcaklık bozulmalarına sebep olur.

Serin ve kuru alanda saklamanız gereken kuruyemişleri tükettikten sonra hava almayacağı şekilde paketlemeniz gerekmektedir. Açık unutma ihtimaline karşı yiyeceğiniz miktarda kuruyemişi alıp hemen serin ve kuru yere kaldırmanız ömrünü uzatır.

Poşet içerisinde saklamak içinize sinmiyorsa kavanozlarda da saklayabilirsiniz. Kavanoz kapağı içerisine koyacağınız peçete var olan nemi çekeceği için kuruyemişlerin nemden uzak olmasını sağlar. Ayrıca kapak bölümündeki boşlukları kapatacağı için hava almasını engelleyerek oksijen ile reaksiyona girmesini de önlemiş olur.

Eviniz sıcak ve nemliyse buzdolabında ve buzlukta da saklama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Cam kavanoz ile buzdolabına koymanız poşetle koymanızdan daha iyi sonuç vermektedir. Buzlukta dondurarak saklamak da besin değerlerini kaybetmesine sebep olmaz. Donmuş ve buzdolabında kalmış ürünlerinizi yiyeceğiniz miktarda dışarı çıkararak oda sıcaklığına geldiğinde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Donduğu için aldığınız ilk günkü tazeliğine sahip olduğunu fark edeceksiniz.

 

Bozulan Kuruyemiş Nasıl Fark Edilir?

Bozulmaya ve bayatlamaya başlamış kuruyemişlerde yağ asidi ortaya çıktığı için tadında acılık oluşmaya başlar. Tadında meydana gelen değişmeler sonrasında küfler de görülür. Kuruyemişlerde mikroorganizmalar diğer besinlere göre daha yavaş hareket etmektedir. Bundan dolayı bozulduğu zaman diğer besinlere göre daha az risk içerir. Ama siz yine de bayatladığını fark ettiğiniz hiçbir besini tüketmemeye özen gösterin.

Kuruyemişlerinizin bozulmaması için hava almayan poşet ve kavanozlarda saklamayı unutmayın. Her zaman güneşten uzak ve serin yerlerde muhafaza ediniz.

ÖNEMLİ NOT: Verilen bilgiler hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Bu ürünler ilaç değildir. Her türlü hastalık ve tedavi gerektiren sorunlarınız için doktorunuza danışınız.