Kajunun Faydaları

Hem görüntüsü hem de lezzetiyle diğer fıstık türlerinden ayrılan kaju sakız ağacıgiller familyasından olup Ekvator çevresinde yoğun şekilde bulunur ve bir tür tropikal iklim bitkisi olarak ifade edilir. Başta Afrika ve Brezilya olmak üzere Hindistan’da da yetişen kaju ağacı için hasat mevsimi ülkelere göre farklılık gösterebilir. Kaju üretiminde ve ihracatında ilk sırada gelen Brezilya’da Kaju meyvesi için hasat mevsimi Ekim ayı iken Hindistan’da Mayıs ayı şeklinde bilinir. Yapılan açıklamalara göre dünya çapında en büyük kaju ağacı Brezilya’nın Parnamirim şehrinde yer alır. Ağaçtan üretilen bu meyve kısa süre içerisinde çürüdüğü için ekonomik açıdan herhangi bir değeri yoktur. Bu ağaçtan elde edilen fıstığın diğer türlerine kıyasla pahalı olmasının sebebi her iklimde yetişmemesi ve her elmadan sadece bir adet kaju fıstığı çıkmasıdır.

Kaju Nasıl Üretilir?

Şifa kaynağı olarak bilinen kaju meyvesi daha çok sıcak iklim koşulları altında yetişir. Brezilya, Hindistan, Afrika haricinde Türkiye içerisinde yetiştirildiği bölgelere bakıldığında ülke genelinde sıcaklık ortalamaları kaju üretimi için yeterli olmadığından dolayı yetişmesi söz konusu değildir. Üretimi yapılan kaju meyvesi ile kaju fıstığı birbirinden farklı olup Türkiye’de fıstık olan kısım tüketilir. Kajunun meyve kısmının da çok faydalı olduğu ifade edilir. Görüntü olarak elmaya benzeyen bu kısım alkol ya da meyve suyu üretiminde kullanılır. Kavrulmuş kaju ve çiğ kaju olarak tüketilebilir

Kajunun meyve vermesi beş yaşına geldiğinde olur. Ancak kültür bölgesinde iki yaşındayken de meyve verebilir. Eğer bu meyve sulak olan bölgelerde yetiştirilmek isteniyorsa bu durumda toprakta haşerelerin olmaması ve toprağın temiz olması önemlidir.

cerezciyiz biz kaju

Kaju Fıstığının Sağlığa Faydaları

Çiğ kaju fıstığı kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Antioksidan özelliğinin bulunması ve kolesterol içermemesi kalbin daha sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur. Aynı zamanda içerisinde diğer fıstıklara kıyasla daha düşük yağ vardır.

Yüksek tansiyon problemi kaju fıstığı ile önlenebilir. Magnezyum bakımından zengin olması yüksek tansiyonu düşürürken kalp ve kan basıncı sağlığını destekler.

Kaju fıstığı kemir ve sinir sağlığı için de önemlidir. Fıstığın içindeki magnezyum kasların ve damarların rahatlamasını sağlar. Buna ek olarak kemiklerin de sağlıklı hale getiren kaju fıstığı ilerleyen yaşlarla kemikle ilgili problem yaşanmasını önler. İçerisindeki magnezyum, selenyum ve bakır gibi kaliteli mineraller kajuya antioksidan özelliği kazandırır. Ayrıca asit seviyesini istenilen düzeyde tutar ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlayan asitleri oluşturur.

Kaju Çeşitleri Nelerdir?

Kaju fıstığı halk arasında kavrulmuş ve çiğ kaju olmak üzere iki şekilde tüketilir. Genellikle sağlık açısından fayda elde edebilmek adına çiğ kaju yenilmesi tavsiye edilir. Kaju fıstığının içerisindeki yağ oranı ve kalorisi yüksek olduğundan dolayı çok fazla yenilmemesi gerekir. Özellikle kavrulmuş kaju tüketiminde dikkatli olmakta yarar vardır. Kalori olarak bakıldığında çiğ kajunun kalorisi kavrulmuş olana göre daha fazladır. Yüz gram kajunun kalorisi 553 olarak ifade edilir. Eğer diyet yapanlar ya da tansiyon hastaları kaju yiyecekse çiğ olanı tüketmeleri önerilir.

Kaju Fıstığı Fiyatları

Diğer kuruyemiş türleriyle kıyaslandığında kaju fıstığı biraz daha pahalıdır. Kajunun meyvesi fıstığına göre daha uygun fiyata satılmaktadır. Her kaju elmasından tek bir kaju çıkması, tek tek çekirdeklerinin ayıklanması ve meyvenin ağaçtan toplanması zahmetli olduğundan dolayı kaju fıstığı fiyatı yüksektir. Bu nedenle çiğ ya da kavrulmuş hali genellikle 100 gram ve yarım kilo şeklinde satın alınır.

Kaju Fıstığının Besin Değerleri

Kaju fıstığı besin değeri yüksek olan kuruyemişler arasında yer alır. Buna göre vitamin değerleri olarak bakıldığında kavrulmuş ya da çiğ kaju içerisinde B1 ve E vitamini, magnezyum, potasyum, fosfor gibi mineraller vardır. Bunlara ek olarak yüz gram kajuda 660 miligram potasyum, 12 miligram sodyum, 18 gram protein, 30 gram karbonhidrat ve 44 gram yağ yer alır.

Hamilelikte Kaju Yemek Yararlı Mı?

Hamilelik döneminde kaju yemenin bebeğin gelişimi açısından son derece faydalı olduğu ifade edilir. Buna göre anne adaylarının günde iki yüz gram kaju tüketmeleri önerilir. Bu sınırın koyulma sebebi de hamilelerin mide bulantısı yaşamamalarıdır. İçerisinde vitamin ve mineral değerlerinin yüksek olması kaju fıstığını anne ve bebek için faydalı hale getirir. Aynı zamanda hamileyken çiğ kaju yemek doğum sonrasında anne sütünü de artırır.

Kaju Fıstığının Zararı Var Mıdır?

Kaju fıstığının tüketiminde genel olarak bir risk bulunmasa da dikkatli olmakta yarar vardır. Eğer alerjisi olan kişiler kaju tüketirse zararlı olabilir. Diyabet hastalarının da fazla miktarda çiğ ya da kavrulmuş kaju tüketmemesi tavsiye edilir. Kaju fıstığı kan şekerini etkilediğinden dolayı ameliyat olmadan yaklaşık iki hafta öncesinde kaju tüketimini bırakmak gerekir.

Kaju Nasıl Tüketilmelidir?

Kaju isteğe bağlı olarak çiğ kaju ya da kavrulmuş kaju olarak yenilebilir. Bu şekilde doğrudan tüketimin yanı sıra kaju ile hazırlanan çeşitli tarifler de vardır. Kajulu mezeler, salatalar ve tatlılar hazırlanabilir. Bunların her biri son derece besleyici ve şifa kaynağı olacaktır. Özellikle kaju meyvesi ile hazırlanan salatanın içerisine avokado, havuç, roka gibi besinler de ilave edildiğinde daha doyurucu ve vücut için daha faydalı hale gelecektir. Böylece kajunun hem meyvesi hem fıstığı birbirinden farklı şekillerde yenilebilir. Ancak bunun için kajunun çiğ ya da kavrulmuş halini veya meyvesinin güvenilir bir yerden satın alınması gerekir.