Hamilelikte Kuruyemiş Tüketimi
Anne adayları doğacak bebeklerini düşünerek gıda tüketimi konusunda oldukça hassas davranırlar. Hamilelik esnasında hem annenin hem de bebeğin sağlığının korunması bakımından kuruyemiş tüketimi çok önemlidir. Kuruyemişler yağlı tohumlar kategorisinde yer aldığı için besin değeri oldukça yüksektir. Bu nedenle günlük bir avucu geçmemek şartıyla tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Hamilelikte ve Kuruyemiş
İnsan sağlığı açısından oldukça faydalı olan kuruyemişler doktorlar tarafından anne adaylarına da sıklıkla önerilmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus bilinçli ve kararında kuruyemişleri tüketerek bebeğin gelişimine katkıda bulunabilmektir. Çerezlerin, hassas bir dönem olan hamilelikte günde ortalama 1 avuç kadar tüketilmesi gerektiği önerilmektedir. Uzmanlara göre yaklaşık 25 grama denk gelen bir avuç kuruyemiş, çeşidine göre sindirim sisteminden, kemik ve zihin gelişimine kadar pek çok hususta fayda sağlamaktadır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise sürekli aynı yemişleri tüketmek yerine bu yemişleri çeşitlendirerek farklı vitaminlerden alabilmektir.
Hamilelikte sıkça tüketilmesi gereken kuruyemişlerin başında ceviz, antep fıstığı, fındık, kaju, kuru incir, kabak çekirdeği, kuru kayısı, badem, yer fıstığı ve leblebi gibi besin değeri yüksek yemişler gelmektedir.
Ceviz
Besin değerleri bakımından incelendiğinde A, K, E ve C vitaminlerini içerisinde barındıran ceviz, bazı B Vitamini türlerini de içermektedir. Magnezyum, manganez, fosfor, fosfat ve demir bakımından zengindir. Normalde de sıklıkla tüketilmesi gereken yemişlerden olan ceviz, hamilelik döneminde bebeğin beyin gelişimine olan katkısından dolayı günde ortalama 3 adet tüketilmelidir.
Antep Fıstığı
Protein ve vitamin bakımından oldukça zengin bir yemiştir. Uzmanlar, anne adaylarına günde 10 adet antep fıstığı tüketmelerini tavsiye ediyor. Böylelikle vücut için gerekli yağ miktarı karşılanacaktır.
Fındık
En önemli ihraç ürünlerimiz yer arasında fındık, ülkemizde özellikle Orta Karadeniz Bölgesi’nde Giresun, Trabzon, Ordu ve Samsun illeri iç fındık yetiştiriciliğinin merkezi halindedir. İyi bir enerji kaynağı olan bu yemiş yaklaşık olarak %62 yağ içerir. İçerdiği kalsiyum sayesinde ise bebeğin kemik gelişimini sağlamasına yardımcı olur.
Kaju
Hamilelik esnasında kaju tüketimi oldukça önemlidir. İçerisinde yüksek vitaminler barındıran kaju yu özellikle hamileliğin ilk 5 ayında tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Bebeğin fiziksel, beyin ve kemik gelişiminde oldukça yararlıdır. Aynı zamanda anne adaylarının da kemik ve diş ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Özellikle çiğ kaju hamilelik dönemimnde bebeğin beyim gelişimi için son derece yararlıdır.
Kuru İncir
Demir, potasyum, sodyum, kükürt, kalsiyum, fosfor, silisyum A,B ve C vitaminleri bakımından zengin bir kuru meyve olan incir bağırsakları çalıştırması ile de bilinmektedir. İçeriğinde oldukça fazla miktarda enerji vardır ve besleyici niteliktedir. Soğuk algınlığına karşı korur böylelikle hamilelik esnasında anne adayını gripten koruduğu gibi bebeğinde ilaçların kimyasal etkilerine karşı korumuş olur.
Kabak Çekirdeği
Hamilelik esnasında demir eksikliği sıklıkla görülen bir sonuçtur. Kabak çekirdeği içeriğinde bulunan demir sayesinde vücuda kırmızı kan hücrelerinin üretimine katkı sağlamaktadır. Vitamin, mineral, lif ve antioksidan kaynağı olarak sağlık üzerinde etkileri ve yararları tıp bilimince de kabul edilmektedir.
Kuru Kayısı
Kayısı, betakaroten, potasyum, A ve E vitamini, demir ve fosfat bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip kuru meyvelerdendir. A vitaminin hücre gelişimine büyük katkıları vardır. Anne adaylarının da bebeklerinin sağlıklı gelişimi için yeteri derecede A vitamini alması şarttır.
Badem
Mineral, magnezyum, kalsiyum, potasyum, manganez, fosfor ve çinko kaynağı olan badem, zengin bir lif içeriğine sahiptir. İçeriğinde E vitaminini barındırması sonucunda cilt ve saç sağlığının korunmasında etkili olmaktadır. Sağlıklı proteinler içermesi sebebiyle de bebeğin kas kütlesinin oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca lif kaynağı olması sonucu sindirimi kolaylaştırır ve böylelikle hamilelikte karşılaşılan sindirim sorunlarının çözülmesinde doğal bir ilaç görevi görür.
Yer Fıstığı
Yer fıstığı içerisinde önemli bir protein ve yağ barındıran bir kuruyemiştir. Manganez, magnezyum, fosfor, B ve E vitamini açısından oldukça zengin bir kaynaktır. Anne adaylarının özellikle ilk 5 ayında bu yemişten kararınca tüketmesi gerekir. Bebeğin kemiklerinin ve kaslarının kuvvetlenmesi, beyin ve omurga gelişimi açısından uzmanlar tarafından önerilmektedir
Leblebi
Leblebi içerisinde annenin ve bebeğin ihtiyaç duyduğu A,B ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin bir yemiştir. Ayrıca içerisinde bulunan demir, bakır, magnezyum ve potasyum annenin ve bebeğin sağlığının korunmasında oldukça etkilidir. Hamilelik esnasında oluşan kusma ve bulantı hissini önler. Kalori değerinin de düşük olması tüketimin daha rahat bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.