Kuruyemişli Ege Tatlıları

Kuruyemiş Kullanarak Yapabileceğiniz 4 Ege Tatlısı

Türkiye’yi dünyadaki pek çok ülkeden farklı tutan özelliklerden biri de coğrafi çeşitliliğinin oldukça geniş olmasıdır. Pek çok farklı iklime sahip olan olan bölgeleri sayesinde üzerinde yetişen bitkiler ve gıda ürünleri de benzer bir çeşitlilik gösterir. Bunun yanında hem Orta Doğu hem de Balkan ülkeleriyle olan komşuluk da düşünüldüğü zaman özellikle de iş damak tatlarına geldiği zaman gerçekten de eşi benzeri bulunmaz. Her ayrı bölgenin farklı gıda ürünlerinin yanında farklı yemek yapma teknikleri de bulunur. Ağzının tadını bilenler için her bölgesinden kışkıtrıcı lezzetler sunan ülkemizin kuşkusuz en çok sevilen bölgelerinden biri de Ege bölgesidir.

Ege Bölgesi dendiği zaman akla zeytinyağı, taze otlar, sebzeler ve balıklar gelir ilk olarak. Oysa ki Ege Bölgesi taze meyveleri, birbirinden nefis kuruyemişleri ile de Ege halkının yüz yıllar içinde oluşturduğu tariflere etki etmiştir. Mis kokulu Aydın incirlerinin, güneşte kurutulmuş, karamel tadı içeren kuru kayısıların, taptaze cevizlerin yuvası sayılan Ege Bölgesi ana öğün yerine dahi geçebilecek enfes tatlılarıyla mutfaklarınızda şenlik yaratmaya hazır. Hafif, besleyici ve benzersiz tada sahip Ege tatlılarında bol bol kuruyemiş ve kuru meyve kullanıldığı için aynı zamanda da sağlıklı olduklarını farkedeceksiniz. İşte meraklıları için bu nefis Ege tatlılarının tarifleri.

Lokma Tatlısı

Ege, özellikle de İzmir dendi mi akla ilk gelen nefis yiyeceklerden biridir Lokma tatlısı. Türkiye’nin başka bölgelerinde mutfaklarda nadiren yapılan ya da dışarıdaki tatlıcılardan parayla satın alınan bir tatlı olan lokma tatlısı Ege Bölgesi’nde sıklıkla yapılır, sokakta cömert Ege halkına ücretsiz olarak ikram edilir. Sadece nefis bir tatlı olmakla kalmayıp aynı zamanda insanları birbirine yaklaştıran, komşuluğu eski günlerdeki gibi tutan bu tatlıyı sizler de evlerinizde yapabilir, aileniz ve geleneklere uymak için komşularınızla paylaşabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 3,5 bardak un
  • 1,5 bardak su
  • Bir paket instant maya
  • Yarım bardak ılık süt
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 bardak ayçiçek yağı
  • 1,5 bardak su
  • 2 bardak şeker
  • 1 limonun suyu
  • Yarım bardak ceviz ya da fındık

Tarif:

Yarım bardak sütü parmak değecek kadar ısıtın. Geniş, ısıya dayanıklı bir kasede bir paket maya ve bir yemek kaşığı toz şeker ile birlikte karıştırın. Ilık bir yerde 10 dakika kadar bekleyin. Maya aktifleştikten sonra bir buçuk bardak ılık su ve 3,5 bardak unu ekleyerek karıştırın. Oldukça akışkan ve yapışkan kıvamda bir hamur elde edeceksiniz. Kasenin üzerini streç filmle kapattıktan sonra yine ılık bir ortamda yaklaşık bir saat hamurun kabarmasını bekleyin.

Hamur kabarırken şerbeti yapmaya başlayabilirsiniz, soğuması için zamana ihtiyacınız olacak. 2 bardak toz şeker ile 1,5 bardak suyu bir tencereye koyup orta derece ateşte karıştırın. Şeker tam anlamıyla eridikten sonra limon suyunu ekleyebilirsiniz. Bir süre kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve şerbeti soğumaya bırakın.

Hamur kabardıktan sonra bir kızartma tavasına 3 bardak dilediğiniz türden kızartma yağı koyun. Ocağın ateşini yüksek dereceye getirerek yağı kızdırın. Yağın kızdığını içine kabarmış olan hamurdan çok küçük bir parça atarak kontrol edebilirsiniz. Eğer kızarma sesi geliyorsa hamurdan bir kaşık yardımıyla ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yağın içinde kızartmaya başlayabilirsiniz. Lokmaların bütün yüzeyi altın rengi aldığı zaman yağdan bir delikli kaşık yardımıyla çıkarın, üzerine havlu kağıt yayılmış bir tabağın üzerine alın. Yağı kuruyan lokmaları soğumadan derhal şerbetin içine atarak 10-15 saniye bekleyin. Şerbeti içine çeken lokmaları başka bir kasenin içine alabilirsiniz.

Lokmaların ılık bir sıcaklığa gelmesini beklerken yarım bardak cevizi ince ince doğrayın, ideal sıcaklığa gelen lokma tatlısının üzerine serperek servis yapın.

İncir Uyutması

Aydın’ın mis kokulu incirlerinin ve aromatik cevizlerin kullanıldığı incir uyutması Ege Bölgesi dışında pek de bilinmeyen bir tatlıdır. Oysa ki kuru incirin doğal şekeri dışında başka şeker kullanılmayan tatlı lezzetli olduğu kadar sağlıklı olmasıyla da pişmanlık duymadan, zevkle yenebilecek tatlılardan biridir. Az malzeme gerektiren ve birkaç basit adımda tamamlanabilen bu tatlıyı bir kere denedikten sonra sürekli yapmak isteyeceksiniz.

Malzemeler:

  • 2,5 bardak süt
  • 8 adet kuru incir
  • Yarım bardak dövülmüş ceviz içi

Tarif

İşe kuru incirleri yıkayıp temiz su içinde birkaç dakika bekleterek başlayın. Bu işlem çok fazla kuru ya da sert olabilen incirleri ideal kıvama getirecektir. Yumuşamış incirlerin saplarını kesin. Keskin bir bıçakla küçük küçük doğrayın.

2,5 bardak sütü ısıtın fakat kaynatmayın. Sütün parmak değebilecek bir sıcaklıkta olması gerekir. Ilık sütün içine doğradığınız incirleri ekleyin ve bir ezici yardımıyla püre hâline gelinceye kadar ezin. Büyük incir parçası kalmaması gerekir. Eğer bir mutfak robotunuz varsa süt ve inciri birlikte robottan geçirerek bu adımı hızlandırabilirsiniz.

Ezilmiş sütlü incirleri servis tabaklarına paylaştırın. Dövülmüş cevizi de eşit olarak incir tatlılarının üzerine serptikten sonra kaselerin üzerini streç filmle kapatın. Birkaç saat soğumaya bırakın, yeterince soğuduktan sonra buzdolabına alın ve bir gece bekletin. Ertesi gün servise hazır olacaktır.

Yulaflı Kurumeyveli Enerji Topları

Diyet yapanlar, kilosunu korumak isteyenler, gün içerisinde yüksek enerjiye ihtiyacı olanlar ama bunu sağlıklı bir şekilde almak isteyenler için Ege bölgesinin besleyici kuruyemiş ve kurumeyveleriyle hazırlanmış ve pişirilmeye gerek duymayan bu enfes enerji toplarının bağımlısı olacaksınız.

Malzemeler:

  • 2 bardak yulaf
  • 5-6 adet kuru incir
  • -5-6 adet kuru kayısı
  • Yarım bardak dövülmüş ceviz içi
  • 5-6 adet çekirdekleri çıkarılmış hurma
  • Yardım bardak çekirdeksiz sarı kuru üzüm

Tarif

Kuru meyveleri yıkayarak işe başlayabilirsiniz. Yumuşamaları için beş dakika kadar ılık su içinde bekletin. Kuru incirlerin saplarını alın, hurmaların çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küçük parçalara kesin. Bir mutfak robotu içine yulafı ve kuru meyveleri alın ve çalıştırın. Hepsi bir püre haline geldiği zaman elinizle büyük parçalar kopararak yuvarlayın ve şekil verin. Bir tabağa koyduğunuz enerji toplarını buzdolabında 3 saat bekletin. Bu süreden sonra şeklini koruyacaktır. Bir hafta boyunca buzdolabınızda muhafaza edebilirsiniz.

Kuru İncir Reçeli

Son derece basit ve az malzemeli olan bu tatlıyı aynı zamanda sandviçlerin içine sürebilir, peynir tabağının yanında servis edebilirsiniz.

Malzemeler:

  • 1 kilo kuru incir
  • 5 bardak su
  • 4 bardak şeker
  • Limon suyu

Tarif

İncirlerin saplarını alıp küçük küçük doğrayın. Su ve şekeri üzerine ekleyip 3 saat bekletin. Bütün malzemeleri bir tencerede yüksek ateşte pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısın ve yarım saat daha pişirmeye devam edin. Limon suyunu ekledikten sonra yine altını açıp birkaç dakika daha kaynatın.

Ateşi söndürdükten sonra reçeli soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kavanozlara koyup saklayabilir ya da hemen tüketebilirsiniz. Çok koyu olduysa biraz su ekleyerek bir-iki dakika tekrar ısıtabilirsiniz.