D Vitamini İçeren Çiğ Kuruyemişler
D vitamini kemik gelişimi ve hücre büyümesi için gereklidir. D vitamini eksikliği bağışıklık sisteminde çöküşe sebep olur. İltihaplı hastalıklara karşı vücutta iyileşme yavaşlar. D vitamini eksikliğinin en belirgin durumları saçların yavaş ve sağlıksız uzaması, kas ve kemiklerde zayıflamalar meydana gelmesidir. Ayrıca bağışıklık sistemi de zayıflayacağı için kanser riskinde de artış gözlemlenir.
D vitamini açısından zengin olan besinler tüketilmediğinde ve güneş ışığından uzak kalındığında vücut yavaş yavaş tepki vermeye başlar. Sağlığımız için bu kadar önemli olan D vitamininin bulunduğu besinler diğer vitaminlere oranla daha azdır. Ciğer, peynir, somon, ton balığı, uskumru, süt ve portakal suyu D vitamini açısından zengin olan besinler arasındadır. Kuruyemişlerde de kaju ve fındık D vitamini takviyesi için birebirdir.
Vücudumuzun ihtiyacı olan D vitamini miktarının ancak %20’sini besinlerden karşılayabiliyoruz. Zor karşılandığı için D vitamini içeren vitaminleri tüketmek ve güneş ışığından faydalanmak her zaman önemlidir. D vitamini eksikliğinde bazı değişimler ve sağlık sorunları yaşarız.
D Vitamini Yetersizliğinin Belirtileri
D vitamini eksikliği anında anlaşılmaz ve belirtileri zamanla ortaya çıkar. Uzun süreli, zarar verecek etkileri bulunmaktadır. Bu etkilerden kaçınmak için belli aralıklarla tetkikler yaptırılmalıdır.
Kemik ağrıları, kas zayıflığı, kramplar, eklemlerde ağrı, halsizlik, depresyon, başın fazla terlemesi, soğuk algınlığı, yüksek tansiyon, mesane ve bağırsak problemleri D vitamini eksikliğinden dolayı meydana gelebilmektedir.
D vitamini serotonin hormonunun salgılanmasında rol oynadığı için eksik olduğu durumlarda depresyona sebep olabilmektedir. Bu gibi durumları uzun süredir yaşadığınızı düşünüyorsanız hemen bir doktora gidip sonuçlarınıza baktırmanız sizin için faydalı olacaktır.
D vitamini ihtiyacınız varsa ve yemekler dışında atıştırmalıklarla da takviye sağlamak istiyorsanız kaju ve fındık tüketebilirsiniz. Kaju ve fındığın sağlımıza faydalarına bakacak olursak;
Çiğ Kaju Faydaları

Kaju içerdiği zengin besin değerleri sayesinde insan sağlığı için önemli kuruyemişlerden biridir. D vitamini ile önemli rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olmaktadır. Çiğ kaju faydalarına bir bakalım.
- D vitamini hamilelik döneminde ortaya çıkacak rahatsızlıkların en aza indirilmesi için önemlidir. Kansızlık, bağışıklık sisteminde zayıflama ve kemiklerde güçsüzleşmeyi önler.
- Kaju bulundurduğu flayonollar sayesinde kanser hücreleri ile savaşır.
- Bakır sayesinde kolon kanserinin oluşumunu engellemekte büyük rol almaktadır.
- Düzenli olarak kaju tüketen kişilerde safra kesesinde taş oluşumu %25 oranında düşmektedir.
- Antioksidan özelliğine sahip olan magnezyum, selenyum ve bakır minerallerini içerdiği için vücudun dinç ve sağlıklı kalmasında faydalıdır.
- İçerdiği potasyum sayesinde yüksek tansiyona sahip kişilerin tüketebileceği kuruyemişler arasında yer almasını sağlar. Tansiyon düşürücü etkisinin yanında böbrek hastalıkları tedavisinde de yardımcı olur.
Çiğ Fındık Faydaları
Çiğ fındık birçok vitamin ve mineral bakımından zengin kuruyemişler arasındadır. Fındık içi Kaju gibi D vitamini yönünden zengin olan fındığın birçok faydası vardır.
- Sahip olduğu D vitamini sayesinde kırmızı kan hücrelerinin yapımını sağlar ve ciltte oluşan yaraların iyileşmesini hızlandırır.
- E vitamini yönünden de oldukça zengin olan fındık yaşlılığı geciktirici etkiye sahiptir. Antioksidan etkisi ile vücudun temizlenmesini sağlar.
- E vitamini kan şekerini düzenleyerek diyabetin ilerlemesini engeller. Damar sağlığını koruyarak kalp rahatsızlıkları ile karşılaşma oranını düşürür. Beyin ve sinirsel fonksiyonları düzene sokar.
- Hem D vitamini hem de E vitamini yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
- B5 vitamini sayesinde stresle başa çıkmayı kolaylaştırır.
- B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve E vitamini gibi kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
- B9 vitamini gebelikte ihtiyaç duyulan vitaminler arasında yer almaktadır. Bundan dolayı gebelik döneminde fındık tüketimi oldukça önemlidir. Damar sertliğinin meydana gelmesi ile savaşır. Bu sayede kalp krizi riskini azaltır ve bunamayı yavaşlatır.
- Omega 3 bilindiği gibi kalp ve damar sağlığını korur. B9 vitamini gibi damar sertliğini oluşturacak maddeler ile savaşır. Damar içerisinde oluşacak kan pıhtılaşmasını engeller.