Çeviz İçini Nerelerde Kullanabilirsiniz?

Ceviz düzenli olarak tüketilmesi içeriğindeki besinler ve yağ asitleri nedeniyle vücut sağlığı açısından çok yararlıdır. Lezzetli olması tek başına veya başka yiyeceklerle kullanılmasına imkân verir. Birçok rahatsızlığı önleme, mevcut hastalıklarda iyileştirmeye yardımcı olma, kemik, damar ve zekâ gelişimi destekleme sağlanabilmektedir. Yağının kullanılması ile cilt sağlığına da faydalar sağlamaktadır.

Yiyeceklerde Ceviz Kullanımı

Ceviz tatlı, yemek ve salatalar gibi çeşitli alanlarda kullanılabilen bir kuruyemiştir. Bazı tatlı ve yemeklerde ana madde, bazılarında ise yardımcı tat unsuru olarak ceviz içi kullanılır.

Tatlılarda Ceviz Kullanımı

Tatlılarda ceviz genellikle ana unsur olarak yer alır. Baklava, kurabiye, kek kullanıldığı türlerdir. Bazı tatlılarda iç ceviz bütün halinde bazı tatlılarda da öğütülerek kullanılabilmektedir. Baklavalar ceviz küçük parçalara ayrılmış olarak hamur katmanlarının arasında kullanılır. Kadayıf, künefe, kabak ve ayva tatlılarında küçük parçalar şeklinde ya da öğütülerek üzerlerine serpilmesi ile ana tat veya yardımcı tat üstlenme görevleri bulunmaktadır. Keklerde ise bütün halinde veya küçültülmüş parçalar halinde kekin malzemelerinin arasına karıştırılarak tat vermesi sağlanmaktadır.

Kurabiye ve kurabiye türü tatlıların üzerine bütün halinde konularak ürüne lezzet kazandırılabilmektedir. Supangle, profiterol, kazandibi gibi tatlıların üzerlerine küçük parçalar halinde dökülerek tatlının lezzeti artırılabilmektedir. Dondurma yapımında ana madde olarak veya üzerine dökülme suretiyle kullanım alanı mevcuttur

Yemeklerde ve Yardımcı Yemeklerde Kullanım

Yemeklerde kullanımda genelde yardımcı tat unsuru olarak kullanılır. Pilav, mercimek yemeği, dolmaların harçlarına iç ceviz katılarak lezzeti artırılmaktadır. Sulu et yemeklerinde etin tadını artırmak için ceviz kullanımı görülmektedir. Makarnaların soslarında ceviz tat unsuru olarak kullanılmaktadır. Salatalarda ceviz yardımcı tat unsuru olarak kullanılabilmektedir. Meze yapımında yoğurtlu mezelerde karıştırarak mezenin lezzeti artırmaktadır. Çerez olarak veya üzerine bal dökülerek de tüketildiğinde oldukça lezzetli bir gıdadır.

Sağlık İçin Ceviz Kullanımı

Tüm gıdalar gibi cevizde belirli oranda kullanıldığında insan sağlığına faydaları oldukça fazladır. Bu konuda pek çok bilimsel araştırma yapılmıştır. Bilimsel araştırmaların genelinde sağladığı faydalar şunlardır; Kabuklu ceviz su içerisine atılıp bir gece bekletilmesi ile çıkan suyun içilmesi ile kolesterolü düşürücü etkisi pek çok sağlık uzmanının ortak görüşüdür. Ceviz çok sayıda element içerdiğinden iyi kolesterol seviyesini artırmakta, kötü kolesterol seviyesini azaltmaktadır. Kandaki pıhtılaşmayı önleme, damar esnekliğini artırma, vücut tarafından üretilemeyen omega 3 yağ asidi ve E vitamini ile kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Kalp krizi riskini azaltır.

Günlük olarak büyüklüğüne göre 4 ila 5 bütün ceviz yenildiğinde ihtiyaç duyulan manganezin %43’ü, demirin %20’si ve tripofanın ’si sağlanmış olmaktadır. Diyetlerde ceviz tok tutma özelliği nedeniyle ara öğün olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Obezite sorunu olan kişilerde yemek yeme hissinin bastırılmasında etkili olmaktadır. Şeker hastaları tarafından da güvenle tüketilebilen besin, hastalığın ilerleme hızını yavaşlattığı yönünde bulgular mevcuttur.

Kan şekerinin yükseltilmesi veya düşmesinin hızını makul seviyelerde kalmasını sağlamayı destekler. Sinir sistemi ve beyine sağladığı faydalar ise içeriğindeki B6 ve E vitaminleri sayesinde olmaktadır. Konsantrasyon güçlüğüne, depresyona yakalanma riskine, strese dayanıklılığa, uyku düzenin sağlanmasına ceviz tüketimi ile çare bulmak mümkündür. Cilt ve saçların yağının kullanılması ile sağlıklı bir görünüm elde edilebilmektedir. Yenmesi ile içeriğindeki cilt hücrelerinin elastikiyetinin artmasına faydaları bulunmaktadır.

Ayrıca ceviz tüketimi ile vücut direnci yükseltilerek hastalıklara karşı bağışıklık sistemi desteklenebilmektedir. Kabızlık, boşaltım sistemi sorunlarının rahatlatılmasında da etkili olmaktadır. Ceviz komple bir şifa kaynağı olduğu için kabuklarının da pek çok faydası bulunmaktadır. Ceviz kabuğu kaynatılarak içildiğinde; kabızlık sorunu, öksürük, yüz ve saç yıkanması ile bu bölgelerdeki sorunlar giderilebilmektedir.

ÖNEMLİ NOT: Verilen bilgiler hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Bu ürünler ilaç değildir. Her türlü hastalık ve tedavi gerektiren sorunlarınız için doktorunuza danışınız.