Aflatoksin Nedir?

Gün geçtikçe sağlıklı beslenme konusunda tüketiciler bilinç kazanıyor. Bu bağlamda, kuruyemiş tüketiminde dikkat edilmesi gereken ve kimi yerlerde kulağımıza çalınan aflatoksin nedir bu konuyla ilgili sizleri bilgilendirmek isterim.

Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus tarafından üretilen, küf kaynaklı zehirli ve kanserojen maddelere aflatoksin denir. Yağlı tohumlar ve kuruyemişleri etkilediği gibi tahıl ürünlerini de etkileyebilir. Karaciğer kanserini büyük oranda tetikleyen madde aflatoksinlerdir.

Vücuda alındığında karaciğer tarafından aflatoksikole çevrilerek zararsız hale gelen aflatoksin, çoğunlukla da vücuttan atılır. Kansere yol açan durumsa, aflatoksinlerin uzun süreli tüketimi  sonucunda ortaya çıkar. Aflatoksinin rastlanabileceği ürünler yerle temas ederek yetişen veya hasadında toprakla temas etmek zorunda kalan ürünler olmaktadır. Tarım Bakanlığı tarafından gerek sahadan gerekse üretimden numuneler alınmakta ve bunun kontrolü sıkı bir şekilde yapılmaktadır. Önlenebilir bir sorun olmasına rağmen her yıl ciddi miktarda ürün bu nedenle imha edilmektedir. Üreticilerin bilinçlendirilmesi, düzgün hasat ve hasat sonrası sağlıklı koşullarda depolama, kurutma sağlanabilirse önlenebilir bir risktir.

Aflatoksin bulunan kuruyemişin satışını engellemek adına gerek iç piyasada gerekse dış piyasada ciddi analizler ve önlemler alınmıştır. Bu bağlamda, kuruyemişlere aflatoksin bulaşmasını önlemek için ürünlerin toplama, depolama ve üretim aşamalarında çok titiz davranılır; kalıntı olup olmadığı üretimin her aşamasında kontrol edilir. Bu yüzden, kuruyemiş alırken sektöründe uzun yıllar harcamış ciddi kuruluşlardan alışveriş yapmak, ve çeşitli gıda güvenlik sertifikalarına sahip firmaları tercih etmek gerekir.